Local News

Bayi usia 7 hari putus tangan selepas digigit anjing peliharaan keluarga

Seorang bayi perempuan yang berusia tujuh hari kehilangan tangan kanan gara-gara digigit anjing peliharaan bapanya sehingga putus.

Kejadian berlaku di Bachang, Melaka, kira-kira jam 8.30 pagi pada Selasa lalu, ketika bayi berkenaan dijaga ibu saudaranya di rumahnya itu.

Menerusi laporan Berita Harian, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Mohd Nor Yhazid Idris, berkata bayi tersebut sebenarnya diletakkan di ruang tamu berdekatan pintu pagar oleh ibu saudaranya.

Tangan bayi putus digigit anjing

Niat ibu saudaranya membiarkan bayi itu terdedah dengan cahaya matahari kerana mahu mengurangkan gejala demam kuning yang dialami mangsa.

“Bayi itu baru sahaja diberi susu oleh ibunya yang masih berpantang dan ditemani suami yang sedang berehat di tingkat atas rumah…”

“Ketika hendak memandikan bayi berkenaan, ibu saudara meletakkan bayi itu seperti biasa di atas bantal berdekatan pintu pagar yang ditutup rapat untuk dikenakan cahaya matahari…”

Tengok bayi dah nangis & berlumuran darah

Namun ketika Bayi itu ditinggal sendirian sementara ibu saudaranya sedang menyiapkan perkakasan mandi, anjing peliharaan keluarga itu secara tiba-tiba menyerang mangsa.

“Dalam keadaan panik itu dia melihat anjing berkenaan menggigit tangan kanan bayi di luar pagar diikuti tangisan kuat bayi yang berlumuran darah…”

Panik melihat keadaan bayi itu, ahli keluarganya bergegas mendapatkan rawatan di sebuah hospital swasta sebelum dirujuk ke Hospital Melaka.

Terkini, Bayi malang itu ditempatkan di zon merah bagi mendapatkan rawatan kecemasan sebelum dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan doktor pakar. Ketika ini, bayi itu sedang menjalani pembedahan.

Sementara itu, Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) telah menangkap anjing jenis ‘plott hound’ yang didapati tidak diikat atau dikurung.

Sumber : Berita Harian via oh my media

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Local News