News

Cabaran Cukai Perkhidmatan dalam Perubatan Tradisional  Dimana Janji “Berita Baik” Lim Hui Ying?

Ketua Sayap Bersekutu Puchong cum Ketua Biro Aduan Selangor Parti Pribumi Bersatu, Dato Gan Yong Hwa, menegaskan bahawa hanya tinggal kurang dari dua minggu lagi sebelum 1 Mac, namun Menteri Kesihatan YB Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad telah mengesahkan bahawa sehingga kini tiada perkembangan mengenai sama ada bidang perubatan tradisional Cina akan dikecualikan daripada cukai perkhidmatan sebanyak 8%, yang pada masa sama juga telah menafikan kenyataan oleh YB Puan Lim Hui Ying, Timbalan Menteri Kewangan, yang sebelum ini sering mengatakan bahawa “berita baik akan datang”.
Beliau menyatakan bahawa berita baik yang dijanjikan oleh Lim Hui Ying itu seolah-olah hanya seperti bunyi tangga yang berderit, tetapi tidak ada orang turun dari tangga itu, dan kini jelas sekali ia adalah untuk menipu masyarakat, terutama para doktor dan pesakit dalam bidang perubatan tradisional.
“Kita tidak tahu sama ada Lim Hui Ying telah berusaha sebaik mungkin untuk menangani perkara ini, kerana keupayaannya dalam menjalankan tugasnya selalu dipertikaikan, termasuk ketika beliau menjadi Timbalan Menteri Pendidikan juga sering berlaku kegagalan.”
Beliau berharap bahawa sambil sibuk hadir sebagai tetamu pada perayaan Tahun Baru Cina, Lim Hui Ying juga memberikan perhatian kepada para doktor dalam bidang perubatan tradisional Cina yang begitu gelisah dan pesakit yang bergantung kepada perubatan tradisional Cina untuk mengawal penyakit mereka.
Ini adalah mengenai sama ada bidang perubatan tradisional dan alternatif akan dikenakan cukai perkhidmatan pada 1 Mac seperti yang dijanjikan sebelum ini. YB Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad sebelum ini menjawab melalui WhatsApp kepada Sin Chew Daily bahawa kementeriannya telah menulis surat kepada Kementerian Kewangan tetapi masih belum menerima sebarang jawapan.
Beliau menekankan bahawa Lim Hui Ying sebelum ini telah berjanji kepada komuniti perubatan tradisional bahawa beliau akan bekerjasama dengan Menteri Kewangan II,  Datuk Seri Amir Hamzah Azizan, untuk membincangkan semula peraturan sedia ada bagi memastikan kepentingan penerima perkhidmatan perubatan tradisional dan alternatif dijaga; Lim Hui Ying juga berkali-kali mengumumkan melalui akhbar bahawa akan ada “berita baik” sebelum Tahun Baru Cina, tetapi sekarang “berita baik” telah menjadi “tiada berita”.
Beliau menegaskan bahawa ramai golongan berpendapatan rendah memilih perubatan tradisional kerana tidak mampu menanggung kos rawatan perubatan yang tinggi, termasuk pesakit strok yang memerlukan rawatan akupunktur, tetapi sekarang kerajaan mungkin tidak pernah merasai kesakitan rakyat jelata, tidak memahami kesusahan rakyat, dan mengenakan pelbagai cukai ke atas rakyat, adalah satu tindakan yang sangat tidak betul.
“Menurut surat pemberitahuan yang dikeluarkan oleh LHDN pada 14 Disember 2023, mereka bercadang untuk mengenakan cukai perkhidmatan ke atas bidang berkaitan perubatan tradisional Cina dan juga merangkumi penuntutan balik cukai perkhidmatan sehingga tahun 2018, ini adalah satu dasar yang benar-benar tidak masuk akal, tidak berasas dan membebankan.”
Beliau berkata, sehingga kini kerajaan Madani tidak dapat memberitahu jelas kepada pihak berkepentingan dalam bidang perubatan tradisional Cina, bagaimana untuk menuntut cukai perkhidmatan dari bayaran perubatan tradisional Cina termasuk kos rawatan dan ubat-ubatan sejak beberapa tahun lalu? Ini menunjukkan bahawa kerajaan sedang membuat tekanan kepada golongan yang lemah.
Beliau mendesak kerajaan untuk segera mengumumkan keputusan mengenai sama ada pengamal perubatan tradisional Cina akan dikenakan cukai, supaya mereka dapat bersedia dan tidak mengganggu operasi mereka, malah memberi kesan kepada pesakit.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:News