News

Keputusan Menangguhkan cukai Barang Bernilai Tinggi Terbuktinya ia Tidak Patut dicadangkan dari Awal

Ketua Sayap Bersekutu Puchong cum Ketua Biro Aduan Selangor Parti Pribumi Bersatu, Dato Gan Yong Hwa, menegaskan bahawa keputusan untuk tidak melaksanakan cukai Barang Bernilai Tinggi (Cukai HVGT, High Value Goods Tax) pada 1 Mei membuktikan bahawa cukai tersebut tidak berkesan dan para pakar juga telah menyatakan bahawa ia sepatutnya tidak dicadangkan dari awal!

Beliau menunjukkan bahawa para pengusaha dalam industri pelancongan dan sektor yang berkaitan juga telah menyatakan bahawa sekiranya cukai Barang Bernilai Tinggi dilaksanakan, ia akan memberi kesan terus kepada industri pelancongan. Selain daripada pelancong asing mungkin tidak akan datang ke Malaysia, mereka yang datang pun mungkin tidak akan melakukan pembelian, yang akan memberi kesan terus kepada pemulihan ekonomi negara.

“Negara-negara jiran seperti Singapura dan Thailand sedang berusaha dengan pelbagai cara untuk menarik pelancong asing dan menggalakkan mereka berbelanja, tetapi Malaysia sebaliknya, ini memang lucu.”

Beliau berkata bahawa kepimpinan Kerajaan Perpaduan kini telah hilang arah, hanya memikirkan bagaimana mengambil duit dari rakyat, tanpa memikirkan bagaimana membantu rakyat menghadapi kesukaran dan cabaran masa kini.

“Kerajaan hanya bergantung kepada beberapa ahli ekstrem UMNO dan Pemuda UMNO untuk memperkukuhkan isu perkauman, dengan merugikan kaum lain untuk mendapatkan modal politik, dan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan semua menteri kabinet tidak dapat menghalangnya.”

Beliau berkata, para menteri hanya mengumumkan data besar-besaran tanpa tindakan yang nyata untuk menghadapi situasi semasa.

Beliau mengulas mengenai keputusan kerajaan untuk menangguhkan pelaksanaan ccukai Barang Bernilai Tinggi yang telah menarik perhatian ramai, kerana ramai rakyat dan peniaga telah menyatakan bahawa ini bukan masa yang sesuai untuk melaksanakannya, jika tidak, lebih banyak golongan berpendapatan rendah dan sederhana akan menghadapi tekanan.

Beliau juga menyebut bahawa pada 28 Mac, Thailand baru sahaja mengumumkan bahawa mereka akan memperkukuhkan negara sebagai pusat pelancongan dengan memberikan pengecualian cukai kepada penganjur acara muzik antarabangsa, acara sukan, dan perayaan besar, untuk menarik acara “kelas dunia” di Thailand.

“Kerajaan Negara itu akan memberikan pengecualian cukai import peralatan kepada penganjur acara antarabangsa yang melabur sekurang-kurangnya 100 juta baht (sekitar RM12.96 juta) dan memudahkan masuk sementara pekerja asing yang diperlukan. Pada masa yang sama, Jawatankuasa Kekuatan Lunak Negara Thailand sedang berusaha untuk menghapuskan sebarang peraturan yang menghalang industri acara.”

Beliau juga mempersoalkan apa yang telah dilakukan oleh kerajaan selain daripada menggoreng isu perkauman dan agama, untuk menggalakkan ekonomi negara dan meningkatkan pendapatan rakyat?

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:News