News

Kerajaan merekodkan 40,000 orang, tetapi UNHCR mengesan 180,000 orang Dato Gan Yong Hwa mempersoalkan bagaimana penguatkuasaan mengawasi pekerjaan pelarian

 

Ketua Sayap Bersekutu Puchong cum Ketua Biro Aduan Selangor Parti Pribumi Bersatu, Dato Gan Yong Hwa menyatakan, kajian antara kerajaan dan Pejabat Tinggi PBB bagi Pelarian (UNHCR) perlu mempertimbangkan keselamatan tempatan, peluang pekerjaan, dan kepentingan perniagaan tempatan sebagai prasyarat untuk meluluskan pelarian bekerja di Malaysia. Jika tidak, ia hanya akan menjejaskan kehidupan rakyat, menjadikan mereka terperangkap dalam keadaan yang sukar!

Beliau juga mempersoalkan mengapa jumlah pelarian yang dikendalikan oleh kerajaan berbeza jauh dengan angka yang dikendalikan oleh UNHCR, dan meragui sama ada kerajaan mempunyai keupayaan untuk mengawasi dan menguruskan pergerakan serta kelakuan dan kesihatan pelarian sekiranya kerja-kerja legalisasi pelarian dilaksanakan.

Beliau berkata, kerana terdapat perbezaan dalam data kerajaan dan UNHCR, di mana data yang direkodkan oleh kerajaan adalah 40,000 orang, manakala data UNHCR adalah sehingga 180,900 orang, ini adalah sesuatu yang membingungkan.

“Kita tidak boleh membenarkan keselamatan rakyat terancam atau terdedah kepada risiko. Oleh itu, kerajaan perlu memastikan bahawa pelarian yang memasuki masyarakat memenuhi syarat-syarat, termasuk kesihatan dan kebersihan tanpa penyakit berjangkit, serta kestabilan mental mereka.”

Beliau merujuk kepada kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail baru-baru ini yang menyatakan bahawa selepas kajian terperinci, pelarian akan dibenarkan untuk bekerja bagi mengisi kekosongan jawatan tertentu.

Beliau menunjukkan bahawa meluluskan pelarian asing untuk bekerja di Malaysia mungkin membawa beberapa kebimbangan, termasuk penindasan tenaga kerja tempatan, kesan terhadap tahap gaji keseluruhan, dan membawa risiko kepada nyawa dan kesihatan rakyat.

“Penyertaan pekerjaan pelarian asing mungkin menimbulkan persaingan tenaga kerja tempatan, terutamanya dalam bidang kemahiran rendah. Ini mungkin mengakibatkan peningkatan kadar pengangguran tempatan, terutamanya semasa keadaan ekonomi tidak stabil, di mana sesetengah pekerjaan sepatutnya dilakukan oleh rakyat tempatan tetapi majikan lebih suka mengambil pelarian untuk menjimatkan kos, yang memberi impak kepada peluang pekerjaan tempatan.”

Beliau percaya bahawa kemasukan besar-besaran pelarian asing mungkin menyebabkan pembekalan tenaga kerja berlebihan, dengan itu mempengaruhi tahap gaji. Ini juga mungkin menyebabkan risiko penurunan gaji rakyat tempatan; dan jika negara kita membuka peluang pekerjaan kepada pelarian, ia mungkin menimbulkan situasi di mana pelarian asing terus berdatangan, yang mungkin menimbulkan konflik sosial dan budaya. Mereka mungkin menghadapi diskriminasi dan penolakan oleh rakyat tempatan, yang akan menambah ketegangan dalam masyarakat.

“Meluluskan pelarian asing untuk bekerja mungkin meningkatkan risiko keselamatan negara. Jika tidak dikawal dengan baik, beberapa pengganas mungkin menyamar sebagai pelarian untuk memasuki negara, yang akan membawa ancaman kepada keselamatan masyarakat; dan pelarian mungkin membawa penyakit berjangkit, yang merupakan perkara yang harus diperhatikan.”

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:News