News

MCAH Menegur Komen Mahathir “Kurang Setia dan Perlu Diasingkan” Sebut Sebagai Penghinaan Terhadap Kecerdasan Rakyat Malaysia

Datuk Seri Dr KK Chai, Presiden Dewan Perhimpunan Cina Malaysia (MCAH), menyatakan bahawa kenyataan bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad baru-baru ini mengenai “kurang setia dan perlu diasingkan” terhadap etnik Cina dan India adalah satu penghinaan terhadap kebijaksanaan rakyat Malaysia. Beliau menyatakan bahawa sejak kemerdekaan Malaysia 67 tahun yang lalu, sumbangan semua kaum terhadap negara ini adalah jelas dan nyata.
Menurut beliau, rakyat Malaysia dari pelbagai kaum telah menjalankan tanggungjawab awam, saling menghormati, dan bersama-sama membangun negara. Ini adalah realiti yang tidak dapat disangkal kerana Malaysia adalah milik bersama kita semua.
“Kebudayaan pelbagai kaum merupakan asas bagi kita untuk bersaing di peringkat global dan juga kunci kepada kejayaan Malaysia hari ini; kita tidak hanya berbangga dengan ini, tetapi kesetiaan kita kepada negara tidak perlu dipertikaikan,” katanya.
Beliau menegaskan bahawa sebagai pemimpin veteran negara, Dr. Mahathir sepatutnya tidak menggunakan kata-kata yang kasar terhadap rakyat pelbagai kaum. Semasa negara kita merdeka, para tokoh kaum telah menanam benih persahabatan, dan sepanjang bertahun-tahun, hubungan ini telah berkembang dan membawa kemakmuran bersama. Oleh itu, tidak perlu lagi meragui kesetiaan antara satu sama lain kerana melalui susah dan senang, kita sentiasa setia kepada negara ini.
Kenyataan ini dibuat oleh Datuk Seri Dr KK Chai semasa berucap pada majlis pembukaan pada acara amal “BB Charity Carnival” yang ke-17. Pada hari tersebut, lebih daripada 500 orang sukarelawan turut serta, dan pemberian beg makanan dan ang pow telah memberi manfaat kepada 1500 orang golongan kurang bernasib baik dari pelbagai kaum, termasuk warga emas, anak yatim, dan keluarga ibu tunggal. Acara ini juga mengundang pemimpin agama dari pelbagai agama dan wakil-wakil pelbagai kaum untuk menunjukkan dengan tindakan langsung kepelbagaian Malaysia.
Turut hadir ialah YBhg. Datuk Haji Mohd Ajib bin Ismail (Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan – JAWI),YBhg. The Most Ven. Chief Datuk K. Sri Dhammaratana (Chief High Priest of Malaysia), YBhg Datuk Seri Michael Chong Ten Soo, Head of MCA Public Service & Complaint Bureau dan En. Azharuddin bin Tukiman(RELA Dang Wangi).
“BB Charity” ditubuhkan pada tahun 2005; dari tahun 2006 hingga 2010, mereka mengedarkan makanan dan sampul merah di tepi jalan Bukit Bintang; mulai tahun 2011, mereka membina pentas dan mengadakan persembahan untuk menyemarakkan acara; dari tahun 2011 hingga 2015, jumlah penerima manfaat meningkat daripada 800 orang pada permulaan hingga tahun demi tahun, mencapai 1000, 1200, 1500 orang, dan pernah mencapai 1800 orang, menjadikan acara ini sebagai satu lagi acara besar dan penting di dalam pusat bandaraya Kuala Lumpur!

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:News