News

MCAH : Pelancongan Bebas Visa dari China ke Malaysia Dijangka Memberi Impak Positif kepada Ekonomi

Kuala Lumpur – Presiden Dewan Perhimpunan Cina Malaysia (MCAH) Datuk Seri Dr KK Chai, menyambut baik langkah gegar mutual yang bakal dilaksanakan antara Malaysia dan China dalam membebaskan visa, menyatakan bahawa inisiatif ini adalah kemudahan yang dinantikan oleh rakyat kedua-dua negara.

Datuk Seri Dr KK Chai menekankan bahawa MCAH telah secara konsisten mendesak kerajaan Malaysia untuk melaksanakan pelepasan visa bagi pelawat China bagi menggalakkan pelancongan dan aktiviti perniagaan, dan seterusnya menyemarakkan ekonomi Malaysia. Dengan pengumuman akan dilaksanakannya langkah-langkah ini, beliau yakin ia sejajar dengan harapan lebih dari 33 juta rakyat Malaysia.

Merujuk kepada pengalaman negara-negara lain yang telah melaksanakan pelepasan visa bagi pelawat China, Dewan Perhimpunan Cina Malaysia (MCAH) menyatakan keyakinannya bahawa langkah ini akan membawa peluang besar bagi Malaysia. Dengan sambutan mesra Malaysia terhadap pelawat China, beliau meramalkan kesan positif terhadap ekonomi negara.

Merespon laporan media yang merujuk kepada maklumat daripada Kabinet, yang mendedahkan bahawa bermula bulan depan, warganegara China yang melawat Malaysia akan menikmati masuk bebas visa selama 30 hari, sementara rakyat Malaysia akan mendapat kelonggaran masuk tanpa visa selama 15 hari apabila melawat China, Dewan Perhimpunan Cina Malaysia (MCAH) mengakui usaha kementerian dan menteri yang terlibat dalam mempromosikan dan melaksanakan langkah-langkah ini, termasuk Menteri Pelancongan, Seni dan Kebudayaan Datuk Seri Tiong King Sing, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, dan Menteri Pengangkutan Antony Loke.

Namun begitu, MCAH mencadangkan agar jabatan kerajaan yang berkaitan memastikan, menjelang 1 Disember, bahawa fasiliti sedia ada di negara ini mencukupi untuk menangani kemasukan besar-besaran pelawat China. Ini termasuk memastikan kakitangan yang mencukupi di pintu masuk lapangan terbang dan mempercepatkan prosedur masuk untuk memastikan pengalaman yang lancar dan meninggalkan kesan positif kepada pelawat China.

MCAH menekankan perlunya perniagaan dan kerajaan tempatan di seluruh negara bersiap sedia untuk peningkatan yang dijangkakan dalam bilangan pelawat, memastikan ketertiban sosial terpelihara dan keselamatan warganegara serta pelawat menjadi keutamaan utama.

Beliau mencatat bahawa beberapa negara atau kawasan di seluruh dunia telah melaksanakan dasar bebas visa bagi warganegara China yang memegang pasport biasa, termasuk San Marino, Seychelles, Mauritius, Bahamas, Samoa, Haiti, Jeju Province di Korea Selatan, Commonwealth of the Northern Mariana Islands (Saipan), Kepulauan Turks and Caicos, dan South Georgia and the South Sandwich Islands.

MCAH menyoroti keputusan Thailand pada bulan September untuk melaksanakan sistem bebas visa bagi pelancong China sehingga 29 Februari 2024, dengan 3,693,227 pelancong China telah mengunjungi Thailand hingga 5 November, di mana sasaran tahunan Pihak Berkuasa Pelancongan Thailand sebanyak 4 hingga 4.4 juta sepanjang tahun.

“Bagi Singapura, ia memberikan warganegara China yang layak dengan masuk bebas visa selama 96 jam untuk transit melalui Singapura ke negara ketiga.”

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:News