News

Membatalkan Pengecualian Cukai Nombor Rumah Baru Menambah Beban Ekonomi Gan Yong Hwa: Kerajaan Negeri Selangor Menyusahkan Rakyat

 

Ketua Sayap Bersekutu Puchong cum Ketua Biro Aduan Selangor Parti Pribumi Bersatu, Dato Gan Yong Hwa mengkritik keputusan Kerajaan Negeri Selangor, iaitu rumah di kampung baru, kampung Melayu dan kampung nelayan di Selangor tidak lagi secara automatik dikecualikan daripada cukai taksiran atau cukai pintu mulai tahun ini.

Beliau berkata is merupakan satu tindakan yang menyusahkan rakyat Selangor.

“Keputusan ini sangat tidak sesuai pada masa ini, Kerajaan Negeri Selangor seharusnya meneliti semula dan menangguh keputusan ini. Jika tidak, ia akan mendorong rakyat ke dalam kesulitan yang lebih besar,” katanya.

Beliau menyatakan bahawa situasi ekonomi negara masih tidak jelas pada masa ini dan pelbagai aktiviti ekonomi di Selangor tidak menunjukkan kestabilan. Ditambah dengan pelaksanaan beberapa sistem cukai baru dalam tahun ini, ini akan menambah beban rakyat.

“Keputusan untuk membatalkan pengecualian cukai pintu diumumkan oleh Kerajaan Negeri Selangor pada masa ini, secara jelas mengabaikan penderitaan rakyat yang berdepan dengan tekanan hidup yang berat.”

“Pengumuman mengejutkan ini oleh Kerajaan Negeri Selangor juga boleh dianggap sebagai satu ‘hukuman’ kepada rakyat Selangor, terutama kepada pengundi Cina yang sebelum ini memberikan undi kepada Pakatan Harapan dan Barisan Nasional semasa pilihan raya negeri yang lalu.”

 

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:News