News

Tinjauan menunjukkan rakyat kecewa dengan kerajaan Perpaduan  Dato Gan Yong Hwa :Menolak mendengar suara rakyat adalah kesilapan terbesar

Ketua Sayap Bersekutu Puchong cum Ketua Biro Aduan Selangor Parti Pribumi Bersatu, Dato Gan Yong Hwa, menyindir bahawa tinjauan pendapat terkini menunjukkan bahawa 47% rakyat berpendapat negara sedang berada di landasan yang salah, namun kerajaan Perpaduan terus merasa puas dengan diri sendiri, mengabaikan kesengsaraan rakyat dan bahkan bertindak sendirian untuk mengurangkan subsidi petrol pada tahun ini.
Beliau berkata, para pakar telah menyatakan bahawa sekiranya subsidi petrol dikurangkan, kos hidup rakyat akan meningkat lebih dari 30%, yang merupakan beban berat bagi golongan berpendapatan sederhana dan rendah.
Beliau menunjukkan bahawa kerajaan Perpaduan menolak untuk menerima suara ketidakpuasan dan negatif, juga mengabaikan kenaikan inflasi yang akan memperburuk kehidupan rakyat, menunjukkan bahawa kerajaan Perpaduan telah gagal.
Beliau berkata, rakyat seharusnya memanfaatkan pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Kuala Kubu Bahru yang akan datang, memberikan undi mereka kepada calon dari Perikatan Nasional sebagai protes yang jelas, tegas, dan kukuh terhadap sikap kerajaan Perpaduan yang menolak mendengar suara rakyat.
“Tinjauan pendapat terkini menunjukkan bahawa 47% rakyat berpendapat negara sedang berada di landasan yang salah, ini mencerminkan realiti bahawa kerajaan telah kehilangan kepercayaan rakyat.”
Beliau juga menggalakkan rakyat untuk berani berdiri dan mengutuk keputusan salah kerajaan dalam siri masalah ini, serta menuntut kerajaan untuk membetulkan demi masa depan negara dan rakyat.
Beliau mengutarakan pandangan ini berdasarkan laporan tinjauan Ipsos tentang “Apa yang dikhawatirkan oleh rakyat Malaysia”, yang menunjukkan bahawa jumlah orang yang berpendapat negara berada di landasan yang salah telah meningkat secara stabil, dari 26% pada Januari 2023 menjadi 47% pada Mac 2024.
Beliau berkata, rakyat berpendapat kerajaan berada di jalan yang salah kerana mereka tidak merasakan sebarang perubahan positif dari dasar kerajaan, sebaliknya kehidupan menjadi semakin susah.
“Kerajaan seharusnya mendengar suara rakyat dengan serius, bukan mengabaikannya. Komunikasi yang telus dan pelaksanaan dasar yang efektif adalah tanggungjawab yang harus dipenuhi oleh kerajaan, namun kenyataannya menunjukkan bahawa kerajaan tidak melakukan cukup dalam aspek ini. Kelemahan dalam pelaksanaan dasar, masalah rasuah yang serius, dan kesulitan hidup rakyat yang tidak dapat diselesaikan, semua ini menyebabkan kepercayaan rakyat terhadap kerajaan terus menurun.”
Beliau berkata, kerajaan harus bertanggungjawab, mendengar suara rakyat, masuk ke dalam masyarakat untuk memahami kehidupan rakyat, bukan hanya duduk di dalam bilik berhawa dingin membuat dasar, jauh dari hati rakyat.
“Rakyat tidak akan menyerah dalam mengejar matlamat keadilan, ketelusan, dan demokrasi, hanya dengan cara ini, negara dapat bergerak ke arah yang betul.”

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.

More in:News